Od pira do školjke / DVD/ The Drinkers /Hala Tivoli.avi

1



Trajanje albuma: 62:28
Datum izdaje: 2011
Založba: Stentbaj
Možnost nakupa: Klikni za nakup
Ocena:
3.5 od 5.0.
Ne zgodi se vsak dan, da posnameš koncert za DVD izdajo. Sploh pa ne, če za to izbereš Halo Tivoli. Še več. Ali manj. Kakor obrnete. Nasploh je namreč izzivalno, če se odpraviš v Halo Tivoli na potrebo, pa se moraš sprehoditi skozi oder, da bi se olajšal svojega odvečnega tovora.
Oder na WCju Hale Tivoli. Domovanje skupine The Drinkers za dobro uro! Da ne bi napolnili WCja, sploh ni šlo dvomiti. Tako ali drugače. In so tudi ga. Kot pobiralci WC-rine, so pred vstopom na “prostrane” toaletne prostore zadržali 60 okajenih glav, ki so tam stisnile skupaj s skupino svoje zveste in vsega hudega vajene sfinkterje za dobro urico. In sfinkterji so zdržali. Preverjeno.
Če končno začnem resno s predstavljanjem prvega uradno izdanega The Drinkers DVDja, naj povem da je to v prvi vrsti dokumentarna izdaja. Vsekakor se vse na tej izdaji vrti okrog nove The Drinkers potegavščine, preprosto tipične ideje, ki jo pač lahko ustvari le znamenito bujna The Drinkers domišljija.
Ker je dotični prostor tokratnega koncertnega greha majhen, bobnarja Klemna so dobesedno postavili k umivalnikom, je jasno tudi to, da se kamera ne more kdove kako razmahniti pri izbiri kadrov. Zato so se The Drinkers domislili bistre ideje, da razbijejo monotonijo kadrov tako, da vpletejo v sam posnetek koncertnega špila komentarje nekaterih prepoznavnih svetovljanov slovenske glasbene scene, prevretih oboževalcev, absolutnih laikov, ki so se povsem slučajno priklatili mimo Hale v času nastajanja tega pomembnega historičnega dokumenta in glasbenih kritikov, kot je denimo neomajni glas Vala 202, glasbeni guru “Dr. B” (Dragan Bulič).
Kar se tiče koncerta in njegove ocene, ne potrebujete Einsteina za detajlno predočitev. The Drinkers so se postavili, dne 18.09.2009 na oder v danes pokojni postavi s kitaristom Simonom Kavškom Kozo in Matjažem Živkovičem Makijem ter na tak način s to izdajo zaokrožili neko obdobje v svoji karieri. Povsem nehote in nevede, kajti DVD je izšel tri mesece pred spremembo v postavi. Ironično, pa vendar daje ravno to dejstvo, tej izdaji toliko večjo vrednost, ne glede na to v kakšni postavi bodo The Drinkers svojo kariero nadaljevali v prihodnje.
Polna mera štosiranja. Skladno s pričakovanji. Makijevega izzivanja publiki h mokrenju in trebljenju, nenehnega oglaševanja Kozine kitare, kjer ne izostane niti menjava počene strune, deluje popolnoma skladno z znano The Drinkers pragmatiko, ki jo razumemo kot predano skrb garanta zdravega okusa pristne rock n’ roll zajebancije. Bolj, ko si razglašen, večji je spektralni izkoristek zvočne slike. Tako pač utriplje pravi alkoholno punkerski rock n’ roll razvrat!
Kar se zvoka tiče, bi lahko ta prešel nekaj več kontrole v naknadni obdelavi. Logično je, da v takšnih prostorih zvenijo bobni zelo škatlasto, pa vendar mora človek konkretno napenjati ušesnega polža, da ujame kak debelejši in bolj prodoren ton Mutvarjeve bas kitare.
To je dokument namenjen resničnim ljubiteljem skupine The Drinkers in zlasti vsem tistim , ki tudi danes stojijo skupini zvesto ob strani in ji pomagajo v njenem dolgoživem in trdovratnem kljubovanju na prizorišču, saj predstavlja nekakšno posvetilo ravno njim. Ideja o špilu na WCju je odlična. Z njo so The Drinkers definitivno naredili nekaj, česar si nihče pred njimi javno ni drznil storiti na slovenski glasbeni rock sceni. In vendar je realizacija končnega produkta nekoliko šlampasta, kar se tiče združevanja kadrov, zvoka, pa tudi nobenih posebnih dodatkov ni najti na DVDju. Posebej, pa je hvale vredno oblikovanje naslovnice, ki je povzeto po dizajnu vstopnice za obisk koncerta, kot ga je ovekovečil posnetek na DVDju. Pa vendar si ne smemo obetati preveč, saj vemo kakšen je finančni domet današnjega underground rock n’ rolla v Sloveniji. Čeprav ne smemo ostati skromni. Rezerve je The Drinkersom to pot ostalo ogromno in lahko bi vložili nekaj več pozornosti in truda v zvezi z obogatitvijo izdaje. Skromno, a z iskrivo mero jedrnato utelešenega The Drinkers sarkazma. Slednji uspešno zapolnjuje vrzeli, ki jih bodo to pot pogrešali najbolj zahtevni zbiratelji avdio vizuelnih nosilcev zvoka.
Tako smo dobili prvi DVD prvih pivskih rock n’ roll razvratnikov naše dežele, s katerim je skupina uspešno zakoličila zastavico na Tivolskem WCju.
Koncertno RockLine reportažo, s historičnega koncerta The Drinkers, dne 18.09.2009, s Tivolskega WCja
Skladbe
1. Lepi in trezni
2. Miss Lee
3. Tine Rine
4. I Love Alkohol
5. 10 majhnih jagrov
6. Pijemo ga radi
7. Hura
8. Jawohl
9. Stari mož
10. Lit’r vina
11. Ko to tamo peva
Glasbeniki
Matjaž Živkovič “Maki” – vokal
Robert Likar “Litr” – kitara, spremljevalni vokal
Simon Kavšek “Koza” – kitara, spremljevalni vokal
Miro Mutvar – bas kitara
Klemen Markelj – bobni

source

Choose your Reaction!
Leave a Comment

Your email address will not be published.

Send this to a friend